Üldiselt olen aktiivne inimene ja töö on olnud pidevalt jalgadel. Vestle günekoloogiga, tema oskab aidata. Endometrioos: endometrioos on patoloogiline protsess, mida iseloomustab endomeetriumi levik emaka kohal emaka seinad, munasarjad, kõhukelme jne. Kui on veritsus, siis võiks kaaluda INR 2,,5 vahemikus hoidmist.

pärast esimest korda valu allosas kõhu

Need ei aita mitte ainult soovimatute beebide vastu vaid ravieesmärkidel kirjutatakse ka. Pärast seda läksid päevad palju toredamaks: ei mingeid ibukadoose ja super-suurusega tampoone enam, paar-kolm päeva nõrgud ja rahu majas.

Vestle günekoloogiga, tema oskab aidata. Vot see oli tõeline piin. Mõtlesin kogueg et nüüd lähebki juba valu üle.

  1. Pubeka eas oli mul samuti, isegi kiirabi käis mitu korda, tehti valuvaigistav süst, aga kui vanemaks sain kadusid valud ära.
  2. Põletamine pärast urineerimist naiste ravi
  3. Plaviks veri uriinis
  4. Mida teha, kui kõhuvalu valus
  5. Mida näitab valu kõhu alaosas naistel? - Kliinikud
  6. Tüsistused Mida näitab valu kõhu alaosas naistel?
  7. Kui sagedane urineerimine naistel

Mõnel inimesel tõesti veab kel selliseid suuri vaevusi päevade ajal pole Ilma muutusteta! Pöördusin arsti poole alles hiljuti. Tema soovitas Troxevasin geeli ja Lioton ´t ja Mobiven kapsleid. Teise arsti juurde mind kohe saata ei tahtnud. Kui ma tööl 8 tundi püsti jalu pean olema, betoon põrandal siis õhtuks on küll jalad väsinud ja valutavad. Öösiti on ka jalad krampi kiskunud.

Kuid seda pole ammu olnud, võtsin vahe peal Magne B6, võibolla see mõjus. Olen internetist uurinud varikoosi kohta päris palju ja olen aru saanud, et ega need geelid, rohud ja sukad neid laiendeid ära ei võta.

Kuidas saab neist lahti kui perearst ei taha määrata teise arsti juurde? Kui hullud need siis olema peavad? Kuluta raha ravimitele, kui samas selle raha eest oleks võibolla juba laienditest lahti saanud, või vähemalt osadestki. Kas on võimalik kuskil kirurgil või selle ala spetsialistil lasta neid uurida, ilma et selleks oleks vaja saatekirja? Ma leian, et targem oleks ju olemas olevad laiendid eemaldada enne kui need päris tõsiseks muutuvad??

Soovitan siiski panna aja veresoontekirurgi juurde ja siis paluda, et perearst annab saatekirja. Igal inimesel on õigus saada ka eriarsti konsultatsiooni, kui perearsti soovitused ei aita. Ja kuna veenilaiendid segavad elukvaliteeti, siis kirurgiga konsulteerimine on hea mõte.

Infovoldikud patsiendile

Veresoontekirurgidest soovitan dr. Palmiste-Kallion, kel pidi midagi ka facebookis olema kui olete kasutaja, leiate sealttöötab Ida Tallinna Keskhaiglas. Evo Kaha võtab vastu Lääne Tallinna Keskhaiglas ja on eravastuvõtt ka kusagil.

Põhja Eesti Regionaalhaiglas soovitan dr. Tiit Kivistik. Kindlasti on rohkem häid arste, see on lihtsalt minu valik neist keda Tallinnas tean. Mujal Eesti kohta ei oska midagi soovitada, lihtsalt ei tunne sealseid arste. Kaljusaar Küsimus nr 72 Tere kallid tohtrid. Selline mure, mul ema 67 aastat, põdenud insulti, aastaid olnud marevan ravil. Hiljuti perearst vahetas Pradaxa vastu kahenädalane tarvitamine viis INR vastust 0,78 väärtuseni, varem oli ,5 vahel. Tuleb välja et ravim ei toimi ja veri läks paksuks.

Rikutud armuakt: mis võib põhjustada seksimisel tekkivat valu? - Anne & Stiil

Perearst ei oska midagi teha. Kas keegi saaks aidata. Olen väga mures ema pärast. Pradaxa on igati hea ravim ja toimib samahästi kui Marevan ning paljudes aspektides omab isegi eeliseid Marevani ees. Pradaxa ja teiste uute antikogulantidega ei peagi INR mõõtma, sest see ei anna toimetugevuse kohta infot.

INR on ainult Marevani toimetugevuse hindamiseks ja uute antikoagulntide kasutmisel sh Pradaxa ei peagi seda mõõtma. Olen veendunud, et Pradaxa omab head toimet Teie ema verevedeldamisel ja muretsemiseks pole põhjust. Kaljusaar Küsimus nr 71 Selline mure, et ma olen esimest korda antibeebi pillidel ning neli päeva olen neid võtnud. Selle tulemusel on viimastel päevadel täheldanud ebameeldivat jalgade külmumist ja tundetust kohati isegi kerget valulikkustsamuti on ka käelabad külmad, aga mitte nii hullusti.

Kas asi võib olla pillidest, kuigi pean tõdema, et käed ja jalad on mitu aastat jahedavõitu pigem olnud, aga mitte nii hullisti kui praegu.

Põhjused ja võimalikud haigused

Külmus ja jahedus ei ole antud situatsioonis tingitud tromboosist. Kas see on beebibillidega seotud kõrvaltoime, peab natuke pikemalt võtma, et jõuda järeldusele asjade seotusest.

Kaljusaar Küsimus nr 70 Küsimus on selline. Olen võtnud trompaxit umbes kümme või rohkem aastat ja nüüd tekkis veritsust algul mõtlesin, et on tegemist naistehaigusega läbisin kontrolli ja kõik oli korras kuid veritsust jäi. Kui ravimit ei võta siis veritsust kaob. INR oli 2,7 öeldi et veri on paks.

Aga millest ikka see veritsust kas on mõnest teisest ravimit kokku on ravimeid päevas 9. Vabandust aga ma ei tea, mis ravim on trompax, ka google ei anna sellele vastet, seega ei saa Teie küsimusele vastata.

Kui on veritsus, siis võiks kaaluda INR 2,5 vahemikus hoidmist. Aga kõik sõltub näidustusest mille pärast ravimit tarvitate ja kas seda võib teha peab ikkagi otsustama arst, kes teab kogu Teie haiguse kulgu. Kui Trompax on südameaspiriini mingi firma nimetus, siis enamus juhtudel aspriini koos marevaniga pole vajalik tarvitada, jällegi otsustab raviarst personaalselt.

Need on keerukad otsused, kui te sööte 9 ravimit, siis peab haigusi mitu olema ja neid kõiki aspekte tuleb arvestada. Kaljusaar Küsimus nr 69 Kui tõsine on minu arterite ja veenide olukord, kui minu haigusnäitajad on sellised: UH:GSV 1cm diameetris refluksiga SFJ tasandil 0,83diameetriga reie tasandil refluksiga.

Refluks kuni sääre alumise osani. VParva 0,3vasakulVG vabad. VTP vaba. Perforandi puudulikkus sääre alumises osas paremal. Diagnoos: alajäsemete vaariksid e. Saphena paremal.

Planeeritakse vahtskleroseerimine. Käisin erakliinikus, kus tuleb vist suur raha välja käia. Palun öelge oma arvamus.

2. Polütsüstilised munasarjad

Kui Te olete käinud veenide ultrahelis, siis on Teid sinna mingi probleemi pärast saadetud ning pärast uuringu tegemist annab Teile vastuse see arst, kes Teid uuringule saatis.

Kahjuks meie ei saa niimoodi kirja teel konsulteerida ning anda Teile vastust, mis seisus Te olete ning mis oleks Teile parim ravi. Sukles Küsimus nr 68 Mul avastati süvaveeni tromboos juunis. Nüüd on kõik jälle ok ja ravimeid võtma ei pea. Leiti, et mul on geneetiline soodumus saada tromboosi ja rasestumisvastased pillid aitasid sellele kaasa.

Olen aastaid olnud ka doonor ja arst, kes mind ravis, ütles, et nüüd, kui ma verevedeldajat enam võtma ei pea, võin jälle doonor olla. Käisin siis doonoriks, aga seal öeldi, et enam ei tohi anda verd.

Kas ongi nii, et kui mul on korra olnud süvaveeni tromboos, siis enam ei sobi doonoriks? Minu teada võib trombofiiliaga geneetiline eelsoodumus tromboosile inimene verd küll anda. Tavalise doonori puhul ei kontrolli seda keegi ja paljudel inimestel on see geen.

Süvaveeni tromboosi puhul, kui ta oli põhjustatud riskifaktoritest nagu teil beebipillid ja enam antikoagulanti ei tarvita, minu arust võiks verd anda. Kas põhjendati ka, miks ei võeta verd.

pärast esimest korda valu allosas kõhu

Tasuks veelkord üle küsida, kui ei põhjendatud. Kui suure riski ma endale võtan uuesti rasestuda marevan ravi ajal,kindlasti tuleb minna nii ruttu kui võimalik üle madalmolekulaarsele hepariinile. Kas hepariin ravi on sama efektiivne kui marevan ravi või on mul hepariin ravi ajal suurem oht tromb saada? Kuidas see lootele mõjub?

Kas rasestumine on veel üldse mõeldav,sest ohtusid on päris palju? See ei ole veebipõhine arutamise teema. Teil on vaja saada tromboosi spetsialistilt korralik konsultatsioon ja otsused ametlikult paberil. Rasedusega seotud asjad tuleb enne korralikult läbi arutada ja kokku leppida tegevuskava. Seejärel võtke perearstilt saatekiri ning kaasa kõik olemasolevad meditsiini dokumendid, siis saab sellest konsultatsioonist sündida ametlik otsus ja strateegia Teie tuleviku osas.

Parimaga, Heli Kaljusaar Küsimus nr 66 Nimelt mul on 2 last ja teise raseduse ajal 7 kuu pealt diagnoositi mul tromboflebiit, ehk siis trombid pindmistes veenides. Veenilaiendid on mul väga suured ja probleemsed juba pikki aastaid, perekonnas on olnud see päritud emaliini pidi. Süstisin enne sünnitust 2 kuud Clexani, peale sünnitust oli verekadu ml verd, tehti vereülekanne ja 2 päeva pärast sünnitust tekkis uuesti tromb pindmises veenis, süstisin jälle clexani 2 kuud.

Nüüd küsimus, sooviks uut rasedust vältida ja olen kuulnud nahaalla paigaldavast rasestumisvastasest implantaadist — kas see oleks mulle sobiv ja mis riske sellega kaaseb või sobiks spiraal? Tean, et pillid ja plaastrid ei tohiks mulle sobida. Kunagi ammu kasutasin pille, eks ma siis sellega võibolla tegin enesele ka karuteene. Kas on olemas analüüse, mis tuvastaks, kui suur on mu risk tromboosi osas?

Selliste asjade nõustamiseks on arsti kabinet, mitte internet. Esiteks on arstil patsiendist rohkem vaja teada kui olemasolev jutuke, teiseks ega me analüüse ju läbi Interneti teha ei saa. Ja kes vastutab kui ma niimoodi valesti nõu annan.

Diagnoose püstitakse ja ravi määratakse endiselt arsti kabinetis ka interneti ajastul. Isiklikult soovitan dr. Nõukast, kes tromboosispetsialistidest tegeleb kõige enam naistetromboosiga. Aga ka teised arstid on kenasti asjaga kursis.

Anne Kirssi vastuvõtule. Kaljusaar Küsimus nr 65 Läbisin ndal aastal insuldi ja südameoperatsiooni. Mul on südameklapid pärast esimest korda valu allosas kõhu proteesidega. Kasutan Marevani.

Normaalsel inimesel IRN referents on 0, 1, Milline peaks olema minu vastav näitaja ja millest see sõltub? IRN vahemikus 2,7 on arst minu puhul rahuldavaks lugenud,ravimikogust ei muuda. Näitaja 3 või suurem halb ja kogust tuleb vähendada.

Tavainimesel ongi INR 1,0 lähedane, aga see on normaalne neile, kes Marevani ei tarvita. Marevanravi ajal peab INR püsima enamus inimestel 2,0 vahel, kui ei ole arsti poolt muid korraldusi antud. Ainult siis on Marevanravi efektiivne, aga samas võimalikult ohutu. Igale mehhaanilise klapiproteesi tüübile ja vastavalt sellele, milline südameklapp on asendatud, on ettenähtud INR vahemik, kus Marevanravi on efektiivne st hoiab ära trombide tekke proteesklapil.

INR alla 2,0 pole marevanravi piisavalt efektiivne, et hoida ära trombide teket, sel juhul suurendatakse marevani kogust.

Raseduse sideme suuruse valimisel arvestatavad asjad?

INR üle 3,0 hakkab aga tõusma veritsusrisk. Tavaliselt siis vähendatakse natuke Marevani kogust, et hoida õiges vahemikus st INR 2,0. Kaljusaar Küsimus nr 64 Jalgades on sipelgad juba aastaid. Nüüd aga on see tunne tulnud näkku ja keel suriseb tänasest alates. Mida teha-kui ohtlik see on? Vastus: Tere! Kui kaebused püsivad, siis olege hea ja pöörduge perearsti poole. Sukles Küsimus nr 63 Tere, minu emal 73a diagnoositi a. KATE südameseiskumisega,eduka taaselustamisega.

Jäi peale seda Marevan ravile. Selle aasta aprillis opereeriti ta nekrootilise pankreatiidi tõttu kaks korda. Haiglas olles sai ta antikuogulantravi. Hetkel on ema hooldusravi osakonnas kosumas. Viimatisel perearsti visiidil öeldi, et kuna KATE oli eelmisel aastal, siis rohkem Marevani ei pea võtma. Alates augustist ei ole ta saanud ei Marevani ega Clexani. Kas oleks vajalik edasine antikoagulantravi? Kui vajalik, siis milline?

Esmalt on mul väga hea meel teie perekonna üle, et olete ennast tromboositeemadega kurssi viinud. Nekrootilise pankreatiidi ajal oli kindlasti näidustatud tromboosi profülaktika Clexaniga. Kui äge pankreatiit lahenenud ning patsient saavutanud liikumisvõime st. Kui meil tegu nn. Kai Sukles Küsimus nr 62 Tere, sain eile arstilt positiivsed uudised, et trombe enam ei ole.

Seega ta ütles, et Zibori tarvitamise võib järgi jätta.

Mida teha, kui kõhuvalu valus Mida teha, kui kõhuvalu valus Riigi, kui tõmmatakse kõhtu raseduse alguses, põhjustab naiste erilist muret.

Kuna lõpetasin eile Zibori süstimise. Kas võib esineda mingisuguseid võõrutusnähte? Ei ole. Kaljusaar Küsimus nr 61 Olin tromboosiga kahepoolne trombemboolia haiglas ning peale haiglaravi olen nüüd juba 6 kuud võtnud Xareltot vastavalt retseptile.

Miks raseduse alguses tõmbab kõht?

Kui pikalt on vajalik veel Xareltoga jätkata või kas on vajalik ravi muuta? Kui tromboos on pärast 5 kuut ravi ikka jalas, siis üks asi on kindel, et praegu peaks kindlasti ravi antikoagulandiga jätkama.

Kui kaua ja kas vajalik ravimi vahetus, on mailtsi raske kommenteerida. Selleks pange ennast kirja mõne tromboosispetsialisti juurde. Peeter Saadla. Head paranemist soovides, dr. Kaljusaar Küsimus nr 60 Mu vasakul jalal on veen tursunud ja teeb kõndimisel valu ,kannan ka tugitaldasid.

Teen aednikutööd mis nõuab palju kõndimist. Tänan ette! Kui jalal on veen tursunud ja see valutab, siis võib olla tegemist veenipõletiku ehk flebiidiga ja lisaks võib olla ka tromboos selles veenis. Et asjale selgust saada, soovitan pöörduda lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda EMO kui veeni põletiku ja tromboosi kahtlusega.

Diagnoos kinnitatakse või võetakse maha vereanalüüsi D-dimeeri ja vajadusel lisaks ultraheli doppleri alusel. Kuna tromboos vajab alati kiiremat tegutsemist, seepärast soovitus EMO, mitte perearst.

Kaljusaar Küsimus nr 59 Tere! Olen 15 aastane tüdruk ning olen viimaste aastatega tähele pannud, et vahel peale trenni tegemist muutub üks sääremari kuidagi jahedaks ning on teisest sääremarjast suurem. Jalga lõdvalt hoides ning sääremarja katsudes on see teisest ka palju kõvem. Kas te oskate öelda mis sellist reaktsiooni põhjustab? Millise arsti poole peaksin pöörduma?

pärast esimest korda valu allosas kõhu

On see üldse vajalik? Arvan, et trenni tegemise järgselt ühe sääremarja paksenemine ja jahenemine, kuid see mõne aja pärast kaob, pole tõsine probleem. Samas on mul teile küsimus-ega Te ei suitseta ega tarvita rasestumisvastaseid vahendeid? Minu küsimse taga pole uudishimu, vaid tahan aru saada, kas teil viks olla mingit kõrgenenud tromboosiriski. Sukles Küsimus nr 58 Tervist! Ma olen aastane noormees. Mul on jalgades valud Sääre piirkonnas ja mul vist lõhkes vasakus käes keskosas veresoon verevalum on veeni peal.

Kas mul võib olla tromboos ja kui mul on, siis mida ma tegema peaksin? Palun pöörduge erakorralise meditsiini osakonda või perearstile. Kaljusaar Küsimus nr 57 Selline mure, et mul parema jala kints tulitab ja tundub tuima võitu. Kas võib olla trombi oht vms? Kui on kahtlus trombile, tuleb pöörduda oma perearsti vastuvõtule või EMO-sse kui asi tõsisem ja ei kannata ootamist.

Läbi interneti suhteliselt võimatu tromboosi diagnoosida. Esineb üldine halb. Jalade joonistusvalu ilmneb sageli veenide veenilaiendite korral. Seljavalu vasakpoolses turses annab kõhu vasakule vasakule munandile ja vaagnale on munandite valu tõmbamine Joonistusvalu vasakpoolses.

Ägeda põletiku korral on võimalik tugevam valu, mis antakse pärakusse. Prostatiit - haigusega kaasneb sagedane urineerimine, eriti öösel, probleemid. Mõnikord märgitakse päraku joonistusvalusid.

pärast esimest korda valu allosas kõhu

Valu alakõhus vasakul võib täheldada nii meestel kui naistel. Crohni tõbi on seisund, mille korral inimese seedetrakt muutub tugevaks põletikuks.

Joonistusvalu ilmnemist alakõhus vasakus alaosas mõjutavad pidev ja pikaajaline stress, närvipinge ja jaotus. Inimese alakõhu koolikud võivad näidata prostatiiti.

pärast esimest korda valu allosas kõhu

Menstruatsiooni valu alaseljas ja alakõhus on meditsiiniline nimetus " düsmenorröa". Valu selja ja alaselja korral menstruatsiooniga. Puusavalu mis see olla võiks · Jalgade liigeste valu prostatiidist. Põiepõletikule viitavate kaebuste korral valulikkus põiepiirkonnas ja urineerimisel Seega on munandite valu tõmbamine Joonistusvalu vasakpoolses seljavalu ja väga mudane uriin hommikul tõmbamine Et Vabaneda Depressioon, Kuidas ravida.

Prostatiidiga, põie põletikuga on mees mures nüri valu pärast tagaküljel. Valu alakõhus meestel võib näidata meeste reproduktiivse süsteemi organite Ägeda prostatiidi korral on meestel alakõhuvalu kombineeritud valu.

Kui valu häirib häbemeluu keskpunkti, võib ilmneda krooniline prostatiit. Valu põhjuseks võib aga olla ka kusiti- ja põiepõletik, mille korral tunneb laps samuti kipitus- ja Erineva iseloomuga valu alakõhus;; Menstruaaltsükli häired; Raseduse ajal suureneb Cryofreezing - tegelikud prostatiidi ravimeetodid ejakulatsiooni ajal hoidke.

Joonistusvalu vasakus alaseljale on reeglina põletikuline. Osteortroosi tüüp, mille korral on kahjustatud lülisamba liigesed;; nakkuslikud prostatiit. Eesnäärme põletikulised kahjustused, millega kaasnevad. Naistel on see sageli seotud suguelundite põletiku või traumaga.

See teeb haiget ka tõsisematel juhtudel, näiteks kui pärasoolevähk areneb. Närvilõpmed võivad valesti moodustatud valestruktuuri tõttu kinni jääda.

Ja isegi tavaline osteokondroos võib põhjustada probleeme. See haiget pärasooles, kui see mõjutab alaselja. Päraku ägeda valu põhjused Kui pärakus on kaebusi valu kohta, siis on teil tõenäoliselt hemorroidid. Seda haigust seostatakse hemorroidiliste veenide põletikuga. Mõne aja pärast võite end ilma spetsiaalse läbivaatuseta välja langenud sõlmede suhtes tunda, kuna haigus progresseerub aja jooksul.

Vaatamata levinud väärarusaamale ei alga hemorroidid valuga. Enne seda võivad naised kaevata päraku kärntõve või põletustunne.

Pärast märgatavat verd tualetti minnes. Defekatsioon muutub probleemiks. Sel juhul ei valuta mitte lihasrõngas, vaid pärasool ise. Menstruatsioon võib teie valu veelgi süvendada. Tualettruumi minnes võib see veritseda isegi teise populaarseima probleemi - ägeda anaalse lõhe - korral. See probleem põhjustab valu otse sulgurlihase piirkonnas.

pärast esimest korda valu allosas kõhu

Tegelikult on see sulgurlihase seina kriimustus. Toimetuleku ajal ärritavad ja vigastavad roojad lisaks ka valutavat kohta.

Lihasvalu ovulatsiooni ajal. Tugev valu ovulatsiooni ajal

Sest haav veritseb ja avaneb uuesti. Kui ravi alustatakse, läheb selline pragu krooniliseks staadiumiks, mida spetsiaalse ravi tõttu ei saa ravida. Anaalse lõhe põhjus võib olla pikaajaline pärast esimest korda valu allosas kõhu või vastupidi kõhukinnisus, aga ka seedimata toidutükkide, näiteks luude olemasolu toidus.

Kuna pärakus on palju närvilõpmeid, on valu väga murettekitav ja aja jooksul võib see minna naaberorganitesse. Vigastused, sealhulgas anaalseksi ajal, pole sellise valu viimane põhjus.

Kui vigastate vahepealset, siis valutab ka anus. Kui teil on anaalseksi ilma vajaliku ettevalmistuseta, on teil oht avastada uus anaalse lõhe.

Sellest annavad kõneainet tualettruumiga seotud probleemid - sellega on raske toime tulla, ilmub ärritus. Hemorroidide korral pole anaalseksiga tegelemine parim valik, kuna see võib anda tõuke probleemi edasisele arengule.

Lisaks, kui pärasoolega on probleeme, peaksite valima traditsioonilise vahekorra poosid, nii et pärakus poleks pinget. Samuti tuleks vältida raskuste tõstmist. Soolestik töötab füüsilise koormuse ajal paremini, parem on aga keskenduda jooksmisele, võimlemisele või ujumisele. Need spordialad, mis ei põhjusta pärasooles ületreenimist. Kroonilise pärakuvalu põhjused: Kui mõni probleem ilmneb krooniliselt, näitab see tõsiseid probleeme.

Krooniline valu on selge märk sellest, et kehas toimub mingisugune patoloogiline protsess. Sel juhul pole valu ainus sümptom ja võime rääkida teatud kliinilisest pildist.

Limaskesta põletik. Kui see pärasooles ilmub, öeldakse tavaliselt, et naine põeb papililliiti. Peamised sümptomid on põletustunne ja üldine ebamugavustunne valutavas kohas. Sageli tunnevad patsiendid väidetavalt midagi põletiku kohas, justkui oleks sinna sattunud võõrkeha. See ei pruugi kogu aeg haiget teha, tugevneb teatud perioodidel.

Krooniline paraproktiit on pärasoole ümber paiknevate rasvarakkude põletik. Tegelikult moodustuvad vaheseina piirkonnas rasv ja fistul. Ägenemise ajal on sellist turset lihtne tuvastada ise, ilma spetsialisti abita.

Hea uudis on see, et enamus neist põhjustest on ravitavad. Valuaistingu kirjeldus, võimalikud meditsiinilised põhjused ja lahendused: Partneri peenis ei libise kergesti tuppe, selle liikumise tunnetamine on ebamugav ja hõõruv ning pärast vahekorda on alt hell ning tundlik. Võimalik põhjus Kõige tavalisem põhjus üldse - tupekuivus.

Навигация по записям

Naise keha lihtsalt pole veel penetratsiooniks valmis. Mõnikord kiirustatakse ruttu eelmängust üle, et asjaga kiirelt ühele poole saada ning teinekord blokeerib hirm naturaalse lubrikatsiooni ja valmisoleku lihtsalt ära. Igatahes üks on selge — naise keha pole suguühteks valmis! Hirmu taga võib olla tõsiasi, et oma partnerit ei usaldata, kartuseni saada suguhaigus, vahele jääda või planeerimatult rasestuda.

Tupekuivust võivad põhjustada ka antidepressandid, antibeebipillid, imetamine või menopaus. Vanemate daamide puhul paneb alanenud hormoonitase juba nõudluse pikema eelmängu järele selgelt paika. Mida teha?