Seda võib esineda raskmetallide mürgistuste, sooletrakti sattunud võõrkehade, soolehaavandite ning ainevahetushäirete nt ureemia või porfüüria korral. Üliraske allergiline reaktsioon võib tekkida minutitega, abi võib olla vaid Teie läbiviidud ravist. Parimaga, Heli Kaljusaar Küsimus nr 66 Nimelt mul on 2 last ja teise raseduse ajal 7 kuu pealt diagnoositi mul tromboflebiit, ehk siis trombid pindmistes veenides.

Mao põletik on lisaks ka happeliiaga, sellest annavad tunnistust vaevuse tugevnemine tühja kõhuga ja valu ülakõhu katsumisel. Soolepõletikust annab tunnistust kõhulahtisus. Sagedamini tekib tõbi riknenud toidu söömisel või viirusinfektsiooni, niinimetatud kõhugripi põdemisel. Helistage neile võivad erinevad mikroorganismid ja viirused. Kui selliseid kahjustused märgitakse tuim, mahavoolanud valu taustal kõrgenenud temperatuuri.

Peale selle, seal on oksendamine, kõhulahtisus. Väljaheites on võimalikud lisandid lima või verd. Pankreatiit muutub ka sagedasem põhjus, mille tõttu valutab kõht ja annab tagasi, kui see valu sagedamini paiknevad ülemiste ta. Nad kaasneb iiveldus ja korduv oksendamine, ei ole tulusad hõlbustada, kuiv suus.

Keel on kaetud valge õitega, mille servad on märgatavad jäljed vastu hambaid. Koletsüstiit võib põhjustada paremas hypochondrium valu, mis annavad tagasi, paremale käele, õla - alla paremale abaluu. Kaasas ta kibedalt suus, iiveldus, oksendamine, pärast mida muutub lihtsamaks. Harvem esineb kahepoolseid munandikoti veenilaiendeid ja hoopis harva esineb ainult parempoolset varikotseelet. Varikotseelet jagatakse kolme kategooriasse. Kõige suurema, kolmanda astme veenilaiendi puhul on veenikomud sageli kirjeldatakse viinamarjakobarana näha läbi munandikoti naha, keskmise 2.

Kõige väiksem, esimese astme veenilaiend on katsumisel tuntav vaid siis, kui tõsta kõhusisest rõhku. Suuremad varikotseeled võivad väga harva põhjustada kerget ebamugavus- või pingetunnet munandipiirkonnas. Iseloomulik on, et see ebamugavus taandub lamavas asendis. Mõnel juhul võib varikotseele põhjustada munandi funktsiooni halvenemist ja seeläbi mõjutada mehe hilisemat viljakust. Ravi vajavad vaid selgelt munandi funktsiooni kahjustavad veenilaiendid. Ravi on operatiivne ja selle vajaduse üle otsustamiseks tuleb teha ka hormoonuuringud ja spermaanalüüs.

Hüdrotseele ehk vesimunandi puhul koguneb munandi ümber tavalisest enam vett ja munad suureneb. Ohtlikumatest haigustest eristab hüdrotseelet see, et tegemist on valutu ja enamasti ka suhteliselt pehme munandikoti suurenemisega.

Madal kõht valu paremal esineb suhteliselt sageli just esimesel sünnijärgsel eluaastal. Seda tüüpi hüdrotseeled on ohutud ja enamasti taanduvad esimese eluaasta jooksul.

madal rõhk ja valu kõhu allosas püsiv valu allosas kõhtu tüdruk

Munandikoti suurus võib seejuures päevade kaupa varieeruda, sest selle eripära põhjuseks on vedeliku vaba liikumine munandikoti ja kõhuõõne vahel. Kui imikuea hüdrotseele esimeseks sünnipäevaks ei taandu või oluliselt ei vähenetuleks pöörduda lastekirurgi vastuvõtule.

Täiskasvanueas tekkinud hüdrotseele on põhjustatud tasakaaluhäirest munandi lestmete vahel toodetud vedelikuhulga ning selle imendumise ja kudedest äraviimise vahel. Põhjuseks võib olla näiteks vaagna lümfiteid mõjutavad operatsioonid ja varikotseele- või songaoperatsioonid. Vedeliku tootmist võivad suurendada ka munandi tugevad traumad. Eriti vanematel inimestel jääb vesimunandi tekke põhjus enamasti ebaselgeks.

madal rõhk ja valu kõhu allosas uroloogia kuseteede mull

Tegu ei ole tervisele ohtliku haigusega, sest munandi funktsiooni see haigus enamasti ei mõjuta. Hüdrotseele vajab ravi peaasjalikult siis, kui see häirib inimese sotsiaalset või psühholoogilist heaolu. Hüdrotseele uroloogia põletamine urineerimisel on operatiivne. Spermatotseele ehk munandimanuse tsüsti puhul on tegemist selgelt piirdunud vedelikukogumiga munandimanuses, tüüpiliselt munandimanuse pea piirkonnas.

Tsüste võib olla kahte vormi. Ühed on seotud mehe suguteedega ja sisaldavad ka seemnerakke. Teised, harvaesinevad, pole suguteedega ühenduses ja sisaldavad ainult vedelikku. Munandimanuse tsüsti teke või suurenemine on tüüpiliselt seotud rõhu tõusuga mehe suguteedes, mille peale toimub väljasopistus suhteliselt nõrgemas sugutrakti piirkonnas.

Munandimanuse tsüst võib tunda anda enamasti vaid tekkeperioodil, kus ümbritsevad koed reageerivad kergelt tsüstist tekitatud survele. Enamasti on tegemist mehepoolse juhuleiuga, mis mingeid kehalisi vaevusi ja terviseriske ei põhjusta. Orhiit ehk munandipõletik ja epididümiit ehk munandimanuse põletik. Reaalelus on haigused omavahel sageli raskesti eristatavad, sest mõjutavad kindlasti mõlemat organit.

Enamikel juhtudel on juhtival positsioonil siiski üks või teine haigus. Noorematel ja seksuaalselt aktiivsetel meestel on tüüpilisemateks põhjusteks suguhaigused kõige sagedamini sugutrakti klamüdioos. Sageli kaasub või eelneb sellistel juhtudel munandimuutustele ka alaäge kusitipõletik. Vanematel meestel, kellel esineb ka juba oluline kusemistakistus, on tüüpilisteks tekitajateks tavamikroobide sekka kuuluvad uropatogeenid, kõige sagedamini kolibakter E.

Haiguse algfaasis, enne munandi või munandimanuse põletiku teket peab olema tekkinud ka eesnäärmepõletik. Teie vanuses on toimunud skeleti kasvamine oma looduse poolt määratud pikkuseni.

See on otseses seoses Teie vanemate-sugulaste andmetega. Lihased ja nahaalune rasvkude hakkab tasapisi välja kujunema, mõnedel juhtudel võtab see aega 2—3—5 aastat, mil noor daam tundub "kondisem", kui võiks olla. See on selgituseks, mis peaks ka veidi rahustama.

Soovitan uurida oma kodukandi terviseklubisid. Nende põhitegevuseks ongi bodyshaping ehk keha voolimine. Siinkohal saab anda nõu Teid vahetult nägev treener. Määratakse terve rida harjutusi, kus on oluline korduste ja seeriate arv.

Trennis tugevneb keha lihaskorsett ja see viib iseenesest rühi paranemiseni. Hea toimega on ka kestev ujumine, ikka 2—4 x nädalas 1 tund korraga. Ujumine on tegevus, mida on vaja õieti teha, vastasel korral sulistatakse niisama ja saadakse pinges valulikud lihased.

Ka siin on vaja treeneri pilk, vähemalt esialgu. Ortopeedi külastus on kindlasti vajalik, kolleeg hindab Teie rühti, teeb vajadusel röntgenipildid ja annab soovitusi. Perearst annab hea meelega saatekirja, lülisamba ja rühiprobleemid on sageli kroonilised ja seetõttu on mitu pead vajalikud. Nõnda palju siis vastuseks.

Varem olin väga heas füüsilises vormis, Ka lühiajalist koormust talun väga halvasti, vahel on isegi trepist käimine pannud pea ringi käima. Liigestega on mul viimased 3 aastat nii, et kui veidi külma saavad, siis valutavad, samuti selg, kael ja kõrvad. Reumatoloogi juures olen päris palju pidanud käima, see leidis mul verest kopsu klamüüdiat ja mingit muud nakkust ning söötis mulle paar kuuri doksitsükliini ja celebrexi, mis tühjendasid kõvasti rahakotti, pakkudes vaid ajutist leevendust koos mõningate kõrvalmõjudega.

Mandlitega olen opi järjekorras. LOR kõrvadest midagi ei leidnud, arvas, et mul võivad olla kõrvade juures mingid sooned haiged. Verd ja uriini on proovitud — on muidu normis v. Kindlasti halvendas minu tervist see, et põdesin depressiooni. Kuidas saaksin selgust, mis mul siis viga on ja mida saaksin ise teha oma tervise parandamiseks? Kas peaksin minema mingitele uuringutele? Kust saada head õpetust organismi üldiseks tugevdamiseks? Oletan, et teie kehalise tervisega on kõik enam-vähem korras.

Eks senised uuringud on seda ka kinnitanud. Loen Teie kirjast välja tänapäeval kahjuks väga sagedase haiguse, depressiooni sümptomeid. Selle avalduseks ei pea olema mitte püsiv kurvameelsus, eemaletõmbumine, vaid üheks sümptomiks võib olla seletamatud kehalised vaevused: väsimus, liigesvalu, söögiisu muutused.

Annate mulle olulise vihje: varasem töökoormus See võibki olla praeguste vaevuste põhjus. Liiatigi on Teil depressiooni diagnoositud, see seisund võib sageli korduda. Mida soovitan: 1. Julgesti nõu pidada oma perearstiga. Oma patsiente katsun testida mõne koormusuuringuga. Kui selle tulemus on korras, siis on see veenev argument nii kuseteede ravi põletik kui tohtrile.

Kui test pole korras, annab see viite täpsemateks südameuuringuteks. Soovitan julgesti nõu pidada ka psühhiaatri, psühholoogiga. Depressioon on ravitav, kuid õige ravimi leidmine on kunst ja ravi on pikaajaline, miinimum 4—5 kuud, tavaliselt 8—12 kuud.

Delikaatne teema on ka seksuaalsus ja sellega seonduv. Madal rõhk ja valu kõhu allosas Teie eas on selles liinis mingid probleemid, võib see kui tahes hea tervisega mehe muuta haigeks. Kõik on kõigega seotud. Soovitan probleemide olemasolul nõu pidada ka meestearstiga.

Kas või esialgu kliinik. Loodan, et sain anda mõne niidiotsa, millele mõtelda. Kui seda tegevust päevast päeva ja aastast aastasse teha, kas see võib väga tervist kahjustada? Tarbime ainult kuiva kvaliteetveini. Suvel valget, talvel punast.

Purju ei joo, ning ainult toidu kõrvale. Kas see on alkoholisõltuvus, kui iga õhtu tahaks veini juua. Kui palju on palju? Jah, vein sisaldab alkoholi ja see on legaalne sõltuvust tekitav aine. See väljendub heaolutundes, mis kaob, kui ei saa uut portsu alkoholi. Kui veini kogus on aastaid stabiilne, piirdute toidu kõrvale 50— milliliitriga, siis on kõik hästi. Võiks isegi rääkida tervisele soodsast toimest: maonäärmete virgutamine, veresooni kaitsev toime.

Jälgima peaks ikka veini tarvitamisel kogust, aega ja põhjuseid. Mina isiklikult olen sedasorti veinitarvitamise vastane, sest ikka aastate möödudes kipuvad kogused suurenema ja elu sisuks näib kujunevat alkoholi tarbimine.

Seda sõltumata sellest, kui meeldivaks või ohutuks patsient ise peab sedasorti harjumust. Kuid see on minu arvamus. Päris ühtseid reegleid pole. Lugesin Internetist seene toime kohta infot. Seal oli kirjas, et aitab kõrgvererõhutõve vastu. Mul on madal vererõhk, kas seene tarvitamine võib mu vererõhku veelgi langetada?

  • Soolesulgus | Haiguste ABC - baraka.ee
  • Tõstamaa Tervisekeskus Tere Merle Lugedes Teie muresid on need omased gastroenteriidile, see tähendab mao ja soole põletikule.

Ja kas see seen üldse toimib nii nagu lubatud? Põdurad lapsed, närvilised kontoripreilid ja haiglased vanainimesed: kõigi nende mured on justkui pühitud peale seene tarbimist. Aga ei ole teps mitte.

KÜSIMUSED-VASTUSED

Seenel on piima hapendav toime, selle mõjul suureneb piimabakteri sisaldus. Niiviisi tõuseb piima C-vitamiini sisaldus. See on hea ja hapudel piimatoodetel on ka teadupärast seedimist korrastav toime, paraneb sooletegevus. Ei tohiks seda kasutada ebaselgete kõhuvalude korral. Kui on valu näiteks haavandist, siis see madal rõhk ja valu kõhu allosas ja inimene tunneb end kehvemini. Piimaseen nõuab hoolt: iga päev on vaja seda sõeluda ja valada peale värske piim. Mõju on nii umbes nagu toakoeral või hamstril, kes vajavad ka hoolt.

Kindel on, et madalat vererõhku piimaseen velgi madalamaks ei tee. Seniks kõik. Teinekord lisage ka veidi infot enda kohta: vanus, sugu ja lähemalt ka varasematest terviseprobleemidest. Kas küüslauk mõjub ainult siis, kui teda närida näiteks leiva peal või mõjub ta ka siis, kui ta katki pressin ja piimaga segan ja ära joon?

Olen leidnud, et viimase kasutusvariandi puhul ei jää küüslaugulõhnasid. Nii eritub temast ka lenduvaid fütontsiide ehk viirusevastaseid aineid, mis toimivad ka ninaneelus ja hingamisteedes, kuhu need ei pääse, kui küüslauk lihtsalt vedelikuga alla neelatakse.

Kas minu kirglik šampanjaisu võib mingil moel mõjuda maksatalitusele, sest mul pole ju sapipõit. Aeg-ajalt tekivad parema roidekaare alla pistvad valud. Aga hea šampus kaalub valud üles. Muud alkoholi ei tarbi. Šampanja on lahja alkohol, milles sisalduv süsihappegaas mõjub sapieritusele soodustavalt. Kuna sapipõit ei ole, valgub sapp peaasjalikult soolde, hiljem ka laienenud ühissapijuhasse, mis käitub kui sapipõie aseaine. Peale joogi tarvitamist on soovitav kerge eine.

Arstina meenutan ka seda, et igapäevaselt 50 g absoluutset alkoholi võib viia maksa pöördumatu kahjustuse, tsirroosi tekkeni 10—15 aasta jooksul. Kui Teie šampanjakogus päevaselt ületab ml on see oht reaalne. Ei usu, et just nii palju igapäevaselt seda jooki tarvitate. On veel üks oht, nimelt kusihappe tõus veres, mis võib viia podagra, ehk üpris vastiku liigespõletiku tekkeni.

Kirjas on, et aitab ravida kõrgvererõhutõbe, ateroskleroosi, südame isheemiatõbe, suhkruhaigust, kroonilist hepatiiti, mao ülehappesust, kilpnäärme ületalitlust, on lahtistava ja ussnugiliste vastase ja kasvajatevastase toimega, tõstab organismi vastupanuvõimet, ravib tuberkuloosi, naha- ja limaskestade põletikke, alandab vere kolesteroolitaset, on üks parimaid dieedipreparaate.

Kuna pudel seda õlilist eliksiiri maksab umbes krooni, tahaks teada, mida arvavad sellisest imerohust arstid, võib tal olla kas või ükski nimetatud toimetest või on tegemist tarbija petmisega. On ta Teie arvates üldse kuidagi organismile kasulik, kas soovitate osta?

Autor: Ants Peetsalu Soolesulgus ehk iileus on soole peensool on ca 5 m pikk ja jämesool ca 1,5 m pikk läbimatuse seisund, mis on tingitud mehaanilisest takistusest mehaaniline soolesulgus või soolte peristaltika häiretest dünaamiline soolesulgus. Mehaanilise soolesulguse korral eristatakse harilikult kaht varianti: 1 soolevalendiku ummistus ja 2 soole pitsumine koos verevarustushäirega. Ummistus suleb soolevalendiku ainult ühest kohast, kas seestpoolt põhjuseks võõrkeha, sapikivi, sooleseina kasvaja, põletikuline soolehaigus või väljastpoolt põhjuseks survega liited, kasvaja. Ummistunud peensool täitub takistusest kõrgemal ning laieneb soolevedeliku ja gaasi juurdetekkimise tõttu.

Kuna tegemist on taimse õliga, siis see omab mõningal määral soodsat toimet organismi rasva ainevahetusse, vahest vähendab ka halva kolesterooli taset. Selle toimega ta võib veidi vähendada südame isheemiatõve riski.

Seljavalu ning kõhuvalu: põhjused, ravi, sümptomid

Kuid see kõik on oletuslik. Soovitan puhtsüdamlikult nõu pidada oma perearstiga, kes selgitab välja Teie terviseseisundi ja võimalikud riskifaktorid. Kui midagi pole päris õige, siis ta ka soovitab midagi. Leian, et kui inimese toidusedel on mitmekülgne ja tervislik, ka füüsiline koormus on paras, pole tarvis sellist kraami tarvitada. Ikkagi arstide lemmiklause: meie toit peab olema tasakaalustatud ja mitmekesine.

Liigrasvase toiduga käib kaasas paratamatu kehakaalutõus mis kujutab endast suuremat ohtu tervisele tervikuna kui kolesteroolisisaldus. Kolesterooli ei tohi peljata, see aine on meile toidus hädavajalik. Tõsi, suurema sisalduse, päriliku eelsoodumuseeluviisi ja ainevahetuse iseärasuste juures võib see olla üheks riskifaktoriks veresoonte lubjastumise tekkel.

Kumb on tervisele kasulikum kas või või margariin? Kõigepealt püüame selgeks teha, mis on margariin ja mis või. Margariin on tehislik produkt, mida saadakse mitmete, peamiselt taimsete rasvade hoolsal töötlemisel, mille käigus lisatakse seda, mis arvatakse olevat hea ja eemaldatakse seda, mis arvatakse olevat jällegi paha. Tänapäevaste seisukohtade alusel on tervisele kasulikumad taimsed rasvad, mida pole ka väga töödeldud rafineerimata küllastumata rasvhapped.

Võiga on lood sellised, et seda valmistatakse piimast, olles sisuliselt piimarasv, s. Võitöötlemine on mõnes mõttes looduslähedasem, olles nii toimunud aastatuhandeid. Või on ka maitsvam. Kui nüüd kõrvutada või ja margariini, siis on vastus selline. Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga? Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel.

Küsimus nr 36 Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks. Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg väga haigeks ja on väga valus….

Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud? Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s. Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud.

Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid. Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja! Küsimus nr 35 Minul oli Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima.

Mis koguses peaksin tabletti võtma ja kas see on OK, kui mul on olnud varem kaks korda kaksteistsõrmiksoole haavand? Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima? Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust.

Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks? Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud? Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga?

Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest? Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi.

Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane. Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada.

Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur. Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor.

Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga. Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan. Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid.

Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www.

Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat. Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks. Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad. Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks?

Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s. Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti. Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel.

Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne. Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon. Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, madal rõhk ja valu kõhu allosas ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg.

Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Tugisukata üldse olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud.

Kuidas edasi käituda? Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn. Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest.

Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile.

  • Küsimused & vastused « Tromboosialane info arstile ja patsiendile
  • Paranemine toimus normaalset, kuid mõne aja pärast umbes pool aastat pärast operatsiooni hakkasid mitmesugused hädad peale.

Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud v. Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid.

Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi. Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada?

Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst!

Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid. Sagedasemad patsiente huvitavad küsimused leiate ka elu tromboosiga peatükist.

Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud.

Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras. Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma?

madal rõhk ja valu kõhu allosas õhtune põletamine urineerimisel

Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama. D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs.

Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne.

Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole! Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda. Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega.

Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 a. Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb.

Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist.

madal rõhk ja valu kõhu allosas tsüstiidi ajal võivad munasarjad

Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses. Küsimus nr 28 Tere!

Kas on reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita? Kindlasti pole see reaalne. Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid. Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi.

Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga. Kas Zibor on ohutum kui Marevan?

Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel. Kui INR analüüs on terapeutilises vahemikus, s. Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil.

Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg. Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani. Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna? Ka mitte lendamiseks.

Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse?

Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu. Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga?

Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos.

madal rõhk ja valu kõhu allosas valu vasakul hüpohondriumi ja all kõhu all

Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s. INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad vahemikku Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega?

See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva.

Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud. Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud. Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga liialt koormanud. Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst.

Küsimus 24 Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis. Madal rõhk ja valu kõhu allosas nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks vasaku jalalaba tuimus surin. Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis. Kas see on normaalne selle haiguse juures? Vastus Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid.

Küsimus 23 Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, ja vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat aasta järel.

Küsimus nr 22 Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus. Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste. Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin kastmine hägustamine kuidas ravida teha.

Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes. Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid, mida saab teha inimene kellel on olnud tromb? Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud? Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest.

Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor. Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes.

Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid. Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne. Aga ärge loobuge treeningutest!

Küsimus nr 21 Tere.